Kethüdâ kime denir?
Anlamı: “Kethüda” kelimesi Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılan bir ünvanı ifade eder. Bu ünvan, bir hükümet görevlisinin yardımcısı veya temsilcisi veya bir belediye başkanı olarak atanan bir kişiyi tanımlar.
Haremi Hümayun ne demek?
Harem (Osmanlı: حرم همايون; Harem-i Hümâyun), II. Mehmed döneminde kurumsallaşan, Osmanlı Sultanı’nın annesi, kız kardeşi, cariyeleri ve hizmetkarlarının yaşadığı saray alanı. Osmanlı hareminde ortalama 400 kadın olduğu, bu sayının 1600’e kadar çıkabildiği belirtiliyor.
Sadaret kethüdası ne iş yapar?
Sadrazamın başlıca görevleri; kamu yönetiminin en üst düzeydeki çalışmalarını yönlendirmek, Sadrazam’a gelen her önemli belgeyi önce incelemek, konu hakkında görüş bildirmek ve Sadrazam’a sunmak, Sadrazam’ın her yazılı emri konusunda Sadrazam’a tavsiyede bulunmak, belgeleri kontrol altına almak ve…
Kethüda bugünkü karşılığı nedir?
Ancak günümüz Osmanlı’sındaki Kethüdalar genel olarak memur veya yönetici konumundadırlar.
Harem kethüdası nedir?
Osmanlı sarayının harem teşkilatında cariyelerin komutanına “yönetici (kethüda)” denirdi. Sultanın annesinin makamına ait olan bu görevli, üstünlük işareti olarak gümüş kaplamalı bir asaya ve Sultanın makamındaki eşyaları mühürlemek için Sultanın mührüne sahipti. Yardımcısına “usta hazinedar” denirdi.
Osmanlı’da kadına ne denirdi?
Kadı (Osmanlı İmparatorluğu) – Vikipedi.
Cariyeler nasıl seçilirdi?
Hareme yeni giren kızlara acemi denirdi. Cariyelerden, kalfalardan ve ustalardan özel bir eğitim almaları gerekiyordu çünkü çoğu İstanbul dışındaki köylerden geliyordu. Özellikle savaşan milletlerden hareme getirilen esir kadınlar ve kızlar arasından seçilenler vardı.
Haremde ki kadınlara ne denir?
Haremdeki kadınlar; örgüt bütünüyle okul ve bu okulla birlikte hiyerarşik bir düzende şu şekilde sıralanırlar: valide sultan (padişahın annesi), kadın efendiler/hasekiler (padişahın eşi), sultanlar (padişahın kızları), ikballer (padişahtan hamile kalan cariyeler), cariyeler, efendiler, kalfalar (bula -abla-yöneticiler), cariyeler (enderun)…
Sultanın eşine ne denir?
Kadınefendi (Osmanlıca: قادین), 17. yüzyılın başında Osmanlı İmparatorluğu Sultanının dört eşine verilen unvandı. Bu unvan, 17. yüzyılın sonunda resmi olarak kullanılmaya başlandı ve 19. ve 20. yüzyıllara kadar kullanılmaya devam etti.
Mutasarrıf ne iş yapar?
Mutasarrıf (Osmanlı: متصرّف), Osmanlı idari sisteminde sancak veya livanın sivil yöneticisi. 15. ve 16. yüzyıllarda, tımarlara dayanan klasik Osmanlı toprak organizasyonu bozulmaya başladı ve 17. yüzyıldan itibaren mutasarrıflık adı verilen bir idari organ kuruldu.
Osmanlıda nazırlık nedir?
Devletin önemli kurumları Nişancı ve Reis-ül Küttab gibi yüksek rütbeli devlet görevlilerinin şahsiyetlerine dayanmak yerine kalıcı kurumlara dönüştürüldü. Bu kurumlara Nezaret (Bakanlık) adı verildi ve Hükümet Bakanları (yani bakanlar) bu kurumları yöneten kişiler oldu.
Sadrazam sefere çıktığında yerine kim bakar?
Sadrazam ordunun başında sefere çıktığında kendisine “serdar-ı ekrem” unvanı verilirdi. Sadrazam sefere çıktığında Kasaskerler onunla birlikte gitmez ve yerine bir “ordu yargıcı” atanırdı29. Sadrazam, Serdar-ı Ekrem unvanıyla tüm nakilleri, görevden almaları, atamaları, ihraçları ve idamları Sultan’a sormadan gerçekleştirirdi.
Şehremini ne iş yapar?
Şehremanetler, Fransız yerel yönetimleri örnek alınarak 16 Ağustos 1854’te bir kararname ile kuruldu. Cumhuriyet döneminde vali aynı zamanda uzun süre belediye başkanı olarak görev yaptı. İstanbul Şehremaneti ayrıca İstanbul’daki sarayların ve devlet binalarının bakımı ve onarımıyla da ilgilendi.
Kethüdâ’nın görevi nedir?
Özellikle vergi konularında ve devletin halktan istediği çeşitli maddi ve parasal yardımlarda şehir halkı ile devlet arasında haberleşme ve bağlantıyı sağlayan, bunların halktan dağıtılması ve toplanmasıyla ilgilenen Kethüda belediye meclisi genellikle seçimle iş başına gelen kişilerden oluşurdu.
Alaybeyi nedir Osmanlı?
Sancak beyinden sonra sancaktaki Timar’ın kendi süvarilerinin en yüksek komutanı olan alay beyi, sancak beyinin askeri işlerdeki en önemli yardımcısıydı. Mirlay olarak da adlandırılan alaybeyi, serbest tımarlara sahipti (Barkan, 1943: 287).
Osmanlıda paralı askerlere ne ad verilir?
Cerehor, Cerihor veya Serahor (Osmanlı: جراخور), Selçuklular arasında ve özellikle Osmanlı İmparatorluğu’nda belirli bir ücret karşılığında geçici geri hizmette kullanılan askerlerdir. Kökeni ve organizasyonu hakkında kesin bir bilgi yoktur.
Loncalara bağlı küçük meslek gruplarına ne denir?
Çıraklar zanaatkarlar arasında en düşük kıdeme sahip kişilerdir. Loncalar insanları mesleklerde eğitmeye çalışsalar da, çırak yetiştirmekle de ilgileniyorlardı.
Osmanlıda naib ne demek?
“Birinin yerine geçen, vekil”2 anlamına gelen naib kelimesi, başlangıçta devlet yönetimindeki görevlilerin yerine geçici olarak geçen kişiler için kullanılmış, vezirler de hükümdarın temsilcisi oldukları için naib-i sultanatlar olarak adlandırılmıştır.
Kethüda ne demek eksi?
Osmanlı İmparatorluğu’nda devlete iki farklı şekilde hizmet eden uşaklardır: kırsalda ve merkezde. Merkezde Sultan Kethuda gibi birimlere ek olarak, eyaletlerde köy Kethuda’sında devlet görevlilerine tımar tahsisleri, kayıt işlemleri ve devşirme alımı gibi uygulamalarda yardımcı olan kişiler vardır.