İçeriğe geç

Şivlilik Kim Icat Etti

Şivlilik geleneği nereden gelmektedir?

Şiv geleneğinin kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte, İslam kültüründeki anlatılarla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu anlatılara göre Hz. Muhammed’in doğumu vesilesiyle insanlar evde bulunan yiyecek ve atıştırmalıkları kutlamak için çocuklara dağıtırlardı.

Şivlilik nedir hikayesi?

“Konya’da üç ayın ilk günü ‘Şivlik’ günüdür.” Elbette üç aylar aslında dini hazırlık, yardımlaşma, ibadet, manevi olarak, aile olarak ve toplum olarak hazırlık zamanıdır. Çocukları mutlu ederek ve şenliklerle bu hazırlığa dahil ederek onları hazırlığa dahil etmeyi bekleyebiliriz.

Şivlilik ne zamandan beri var?

Konya halkı bu güne “İlk Dua” da der. Şivlik, Regaip Kandili’nin ilk günüdür. İki aşamada kutlanır. Kandil gecesini kutlama geleneği Osmanlı İmparatorluğu döneminde Sultan II. tarafından başlatılmıştır. Selim’den (1566-1574) beri devam etmektedir.

Konyada neden şivlilik var?

İslami inanışa göre Hicri takvimde kutsal aylar olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları başlamıştır. Konya’da üç ayların başlangıcı ve Regaip Kandili nedeniyle yüzyıllardır sürdürülen “Şivliği” adı verilen gelenek devam etmektedir.

Şivlilik kime ait?

Günümüzde bu gelenekte kullanılmayan, ancak elli-altmış yıl öncesine kadar yaygın olan kaval ve trompetler, Şii geleneğinin kökeninin Frigler olduğunu hatırlatmaktadır.

Şivlilik ve fener alayı ne zaman oldu?

Konya’da, üç ayların başlangıcı olan Regaip Kandili sabahı çocukların kapı kapı dolaşıp evlerden şeker topladığı “Şivliği” etkinliği gelecek yılın Ocak ayına denk geliyor. Şivlik, 10 Ocak’ta meşale alayıyla başlayacak. 11 Ocak’ta çocuklar bıçaklarını toplayacak.

Osmanlı’da fener alayı nedir?

Meşaleli yürüyüşler, bayram gecelerinde halkın elinde meşale veya fenerlerle veya toplulukların sosyal, sportif veya başka amaçlarla gerçekleştirdiği gösterilerdir.

Konya’da fener alayı neden yapılır?

Üç ayların başlangıcının kutlandığı “Şivliği Çocuk Bayramı” dolayısıyla Konya’da meşale alayı düzenlendi.

Şivlilik çocuk bayramı nedir?

Yerel bir bayram diyebileceğimiz Şivliği, Regaip Kandili sabahı başlasa da, bir önceki akşam yapılan fener alayı aynı zamanda çocuklar için bir eğlencedir. Fener alayı günü, akşam hava karardığında, Konya halkı sokağa çıkar ve küçük ateşler yakar.

Şivlilik kaç gün sürer?

Şivliği geleneğini yaşatmak amacıyla Konya Büyükşehir Belediyesi ve Selçuklu Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen Şivliği Çocuk Bayramı, kapılarını ziyaretçilerine açtı. 5 gün sürecek ve çeşitli etkinlikler, söyleşiler, müzikaller ve gösterilerin yer alacağı organizasyon, ilk günden itibaren büyük ilgi gördü.

Şivlilik nerede kutlanır?

Selçuklu Belediyesi, Konya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte, üç ayların müjdecisi olan ve dünyada sadece Konya’da kutlanan “Şivliği” geleneğini çocuklara şenlik havasında yaşatıyor.

Şivlilik hangi kandilde olur?

Şivlik, Konya’da Hicri takvime göre üç ayların başlangıcı olan mübarek Recep ayının kandil gecesinin, ilk perşembeyi cumaya bağlayan gecede ve Regaip Kandili sabahında kutlandığı bir gelenektir.

Şivlilik amacı nedir?

Şivlik etkinliğinin ismi, çeşitli kaynaklarda geçen doğa olayları (kuş cıvıltıları) ve mahalli anlatılardan (yağda kızartılan hamurun sesi) kaynaklanmaktadır; etkinliğin doğuşu ise İslam kültüründeki anlatılarla (Hz. Muhammed’in doğumu) bağlantılı yiyecek/bisküvi dağıtma ve hediye verme geleneğine dayanmaktadır.

2024 şivlilik ne zaman?

10-14 Ocak 2024 tarihleri ​​Şivliği Teşkilatı’nın resmi hesabıdır.

Konya Meram şivlilik ne zaman?

Konya’da Şivizm kutlamaları Regaib Kandilinden önceki gece başlar. Şivlik 10 Ocak 2024’te başlar.

Şivlilik Bayramı ne demek?

Yerel bir bayram diyebileceğimiz Şivliği, Regaip Kandili sabahı başlasa da, bir önceki akşam yapılan fener alayı aynı zamanda çocuklar için bir eğlencedir. Fener alayı günü, akşam hava karardığında, Konya halkı sokağa çıkar ve küçük ateşler yakar.

Fener alayı nedir, tarihçesi?

Meşale alayları, tatil gecelerinde ellerinde meşaleler veya fenerler olan kişiler tarafından veya sosyal, sportif veya diğer amaçlar için topluluklar tarafından gerçekleştirilen gösterileri ifade eder. Halkın gündüz kutladığı zaferlere “zafer alayları”, gece kutlananlara ise “fener alayları” denirdi.

Şivlilik Şenliği nedir?

Çivlik ne demek? Çivlik, yüzyıllardır yetişkinler, özellikle de çocuklar tarafından, üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk perşembesi ile Regaib Kandili sabahı arasındaki gecede düzenlenen, Konya’ya özgü bir Kandil kutlama geleneğidir.

Fener alayı neden yapılır Konya?

Konya’daki fener alayları ve Şivlik kutlamaları, birlik ve beraberlik duygusunun güçlendirici gücünün hissedilebildiği gelenekler arasındadır. İnsanların kendi eğlencelerini yarattığı, özellikle çocukların bunları şenlikli bir atmosferde kutladığı ve kültürlerinin bir parçası haline getirdiği görülebilir.

Tavsiyeli Bağlantılar: Nemalandırmak Ne Demek Tdk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Ücreti Elden Alan Escort