Güney cephesinde kimler savaştı?
Güney Cephesi (Southern Front), Fransız Cephesi veya Kilikya Cephesi (Fransızca: La campagne de Cilicie), I. Dünya Savaşı’ndan sonra gerçekleştirilen ve Türkiye Büyük Millet Meclisi yönetimindeki Fransız kuvvetleri ile onlara eşlik eden Ermeni Lejyonu ve Kuva-yi Milliye arasında yaşanan mücadelelerden oluşan cephedir.
Bati cephesinde kimle savaşıldı?
Batı Cephesi, Almanya’nın batısındaki Avrupa ülkelerindeki cephedir ve çoğunlukla Belçika, Hollanda ve Fransa’yı içerir. Batı Cephesi’nde, Alman ve Müttefik kuvvetleri savaşın önemli bir bölümünü siper savaşı şeklinde yürüttüler. Müttefik güçler kazandı.
Doğu cephesinde nerede savaşıldı?
Doğu Cephesi, 1919-1921 yılları arasında Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Doğu Anadolu ve Güney Kafkasya’da yapılan muharebeleri kapsayan cephedir. Ayrıca Türk-Ermeni Savaşı’nı da (24 Eylül – 2 Aralık 1920) içerir.
Kuvâ-yi Milliye hangi cephede savaşmıştır?
Kuva-yi Milliye’nin düzenli ve disiplinli birlikleri, Kurtuluş Savaşı’nda güney cephesinde (Adana, Maraş, Antep ve Urfa) savaştılar. Ulukışla’da faaliyet gösteren Kuva-yi Milliye, ilk kurulanlardan biri oldu ve Fransızların Toroslar’ın arkasındaki bu en iç noktadan hızla geri püskürtülmesini sağladı.
Kuzey cephesinde kimler savaştı?
Kuzey Afrika Cephesi, Libya, Mısır, Cezayir, Tunus ve Fas’ta Müttefikler ve Mihver güçleri arasında bir dizi savaştı. Cephe savaşları çoğunlukla Almanya ve Birleşik Krallık arasında gerçekleşti.
Milli Mücadelede Batı Cephesi Komutanı kimdir?
Albay İsmet (İnönü) Bey Batı Cephesi komutanlığına, Albay Refet (Bele) Bey ise Güney Cephesi komutanlığına atandı. Mustafa Kemal Paşa her iki cephenin komutanlarına “hızla düzenli ordu ve süvari birliklerini kurun” yönünde net talimatlar verdi.
Doğu Cephesi kahramanları kimlerdir?
Doğu Cephesi Kahramanları: Rüştü Paşa, Kazım Orbay, Osman Nuri Paşa, Deli Halit Paşa, Cavit Erdel.
Marne Savaşı hangi cephede oldu?
I. Marne Muharebesi, I. Tarih 6 Eylül – 12 Eylül 1914 Marne bölgesi, Paris yakınları Sonuç İtilaf Devletleri’nin nihai stratejik zaferi
2 İnönü Savaşı hangi cephede yapılmıştır?
Türk kuvvetleri Eskişehir’in kuzeybatısında, Dumlupınar’ın doğusunda ve Kocaeli Cephesi’nde konuşlanmıştır. Türk Ordusu, İkinci İnönü Muharebesi’ne Batı ve Güney Cephesi Komutanlıkları, Kocaeli Grubu ve Kastamonu ve bölge komutanlıklarıyla katılmıştır.
Kafkas cephesi kimlerle savaşıldı?
Kafkas Cephesi, I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu’nun 2. ve 3. Orduları ile Rus İmparatorluğu’nun Kafkas Ordusu’nun karşı karşıya geldiği cephedir. Kafkas Cephesi savaş sırasında Doğu Anadolu Bölgesi’ne doğru genişlemiş, Trabzon, Bitlis, Muş ve Van şehirlerine yayılmıştır.
Kazım Karabekir hangi cephede?
İmparatorluğun çeşitli bölgelerinde görev yaptıktan sonra Gelibolu Muharebesi’ne katıldı. Buradaki başarıları nedeniyle albaylığa terfi etti. Irak cephesine gönderilen Kazım Karabekir, orada İngilizlerle birlikte savaştı ve ardından 1917’de II. Dünya Savaşı’nda görev aldı. 1918’de kolordu komutanı ve I. Kafkas Kolordusu komutanı oldu.
20 Kolordu Nerededir?
İsmet Bey komutasındaki 20. Kolordu Kudüs ve Megiddo’da savaştı.
Fransız hangi cephede?
Batı Cephesi (İkinci Dünya Savaşı), Almanya’nın işgali altındaki Belçika, Hollanda ve Fransa’da Müttefiklerle yapılan bir dizi muharebeyi ifade eder.
Sütçü İmam hangi cephede savaştı?
Sütçü İmam (asıl adı İmam Ali’dir, süt satarak geçimini sağladığı için kendisine “sütçü” denirdi) (d. 1871, Kahramanmaraş – ö. 25 Kasım 1922), Maraş’ın kurtuluş mücadelesini başlatan Türk direnişçi. Maraş’ta Fransız-Ermeni askerlerine ilk ateşi açan kişidir.
İngilizler hangi cepheyi işgal etti?
İngilizler Çanakkale, Musul, Batum, Antep, Konya, Maraş, Samsun, Bilecik, Merzifon, Urla ve Kars’ı işgal etti. Fransızlar Trakya, Dörtyol, Mersin, Adana ve Afyon’un önemli tren istasyonlarını işgal etti.
Doğu Cephesi Komutanı kimdir?
Korgeneral Kâzım KARABEKİR 1882 yılında İstanbul’da doğdu. 1902 yılında Harp Okulu’ndan teğmen rütbesiyle mezun oldu ve 1905 yılında Harp Okulu’na kurmay yüzbaşı olarak katıldı. 19 Ağustos 1907’de kurmay yüzbaşı, 26 Nisan 1912’de kurmay binbaşı rütbesine terfi etti.
Batı cephesi’nde savaşın sonuçları nelerdir?
Türk Kurtuluş Savaşı Batı Cephesi Tarih 15 Mayıs 1919 – 11 Ekim 1922 (3 yıl, 4 ay, 3 hafta ve 5 gün) Sonuç Kesin Türk zaferi 11 Eylül 1922 Yunanistan’da ihtilal Birleşik Krallık’ta David Lloyd George hükümetinin düşmesi Mudanya ve Lozan Antlaşmaları’nın imzalanması 1923’te Türkiye ile Yunanistan arasında nüfus mübadelesi 3 satır daha
Güney cephesini savunan güç nedir?
Kuvay-ı Milliye, Antep, Maraş, Urfa ve Adana’yı da içine alan güney cephesindeki bölgenin ve Anadolu’nun diğer bölgelerinin kurtuluşunu sağlayan çok önemli bir örgüttür. Fransız işgali sonrasında yaşanan olaylar üzerine bölgede Kuvay-ı Milliye örgütünün kurulmasına karar verilmiştir.
İngilizler hangi cepheyi işgal etti?
İngilizler Çanakkale, Musul, Batum, Antep, Konya, Maraş, Samsun, Bilecik, Merzifon, Urla ve Kars’ı işgal etti. Fransızlar Trakya, Dörtyol, Mersin, Adana ve Afyon’un önemli tren istasyonlarını işgal etti.