Akın kökü nedir?
Ak- fiilinden türeyen “akın”, “akıncı”, “dere”, “akar” ve “akarsu” sözcükleri zamanla yeni anlamlar kazanarak anlamı genişleyen ve başka bir anlama dönüşen sözcüklerdir.
Akım kökü nedir?
güncel – Nişanyan Sözlüğü. Türkçe-Türkçe ak- kelimesinden türemiştir ve +Im ekiyle biter.
Kelimeler kelimesinin kökü nedir?
Sözcüğün Türkçede tespit edildiği ilk kaynak 1300’lü yıllarda yapılmış Mukaddimetü’l-Edeb adlı eserin tercümesidir. Söz sözcüğü Türkçedeki sözcüklere Yeni Türkçe + çUk eklenerek oluşturulmuştur.
Kaya sözcüğünün kökü nedir?
kaya – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe kaya, “dik ve çıplak dağ” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Moğolca qada, “uçurum, kayalık” kelimesiyle ilişkilidir. Gobi balığı: Gobius.
Kelimenin kökü neresidir?
Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısmıdır.
Akın Arapça mı?
Eski Türkçe “akin” “sel” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe ak- fiilinden Eski Türkçe +In ekiyle türemiştir.
Türk kökü nedir?
Türk ismi fiil kökü olan “törü” kelimesinden gelir. Bu kelime Törük = Türük = Türk’e dönüşmüştür.
Fikir kökü nedir?
Arapça fikr فِكْر kelimesinden türemiş bir kelimedir ve “düşünce” anlamına gelir.
Akım i mi?
Potansiyel (v), direnç (R) ve akım (i) arasındaki ilişki V = IR ile gösterilir. Bu formül Ohm yasası olarak bilinir. Bir kesitten birim zamanda geçen yük miktarı elektrik akımının büyüklüğünü gösterir. SI birimi amperdir (kısaltılmış hali A).
Yağmur kökü nedir?
Eski Türkçedeki “yağmur” anlamına gelen yaġmur kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçedeki +mUr ekiyle eski Türkçedeki yaġ- fiilinden türemiştir. Daha fazla bilgi için yağ makalesine bakın. Fiili aktif bir fiil ismi yapan arkaik ek +mIr, “yağmur”, “kömür”, “yumurta” ve belki de “çamur” kelimelerinde görülür.
Kapının kökü nedir?
9- Kapı, kapatmak, kapak, örtü, içermek, örtü, örtü, örtü kelimeleri aynı köke sahiptir… Bütün kelimelerin ortak kökü muhtemelen “kap”tır (bir şeyi çevresinden izole etmek için içine saklamaya yarayan araç).
Uykunun kökü nedir?
Uyku – Nisanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe uy- fiilinden Türkçe-Türkçe +gU ekiyle türemiştir.
Yoğurt kelimesinin kökü nedir?
Türkçeden dünya dillerine çevrilen “yoğurt” kelimesi, kökenini onunla birlikte yaşayan “süt uyutmak” ifadesinde gizlidir. Tarihi ve çağdaş Türk lehçelerinde ve Türkiye Türkçesinde “uyut-” fiili “sütü mayalamak, yoğurt yapmak” anlamında kullanılır.
Zeka kelimesinin kökü nedir?
Etimoloji “Zaka” kelimesi Arapçadan Türkçeye geçmiştir. Arapçada ذكاء “parlaklık”, “ruhun parlaklığı” anlamına gelir; ayrıca “ateşi körüklemek” anlamında da kullanılır. Anlak, understand (anla-) fiil kökünden türetilen tamamen Türkçe bir kelimedir ve basitçe anlama ve algılama yeteneği anlamına gelir.
Okur kökü nedir?
Eski Türkçedeki okı – “çağırmak, haykırmak, söylemek (yazmak)” fiilinden türemiştir.
Kök nedir Türkçe?
Anlamı ve yapısı bozulmadan parçalanamayan bir kök sözcüğün biçimidir. Kökler dilin en küçük anlamlı birimleridir. Köklerin anlamları sesin birliğinden ve nesne kavramı ile hareket arasındaki önceden kabul edilmiş karşılıklı uyumluluktan oluşur.
Akın demek ne demek?
Akın isminin anlamı: 1. Düşman topraklarına, rahatsız etme, korkutma, yağmalama gibi amaçlarla yapılan toplu baskın. 2. Kalabalık bir şeyin sürekli geliş halinde olması.
Tarihte akın ne demek?
Düşman topraklarına müdahale etme, korkutma, yağmalama, vb. Belirli amaçlar için yapılan toplu baskın.
Ayrıntı kelimesinin kökü nedir?
Ayrıntı – Nişanyan Sözlüğü. Türkçe Ayrı- fiilinden türemiştir ve +(In)tI ile biter. Daha fazla bilgi için ayrı makaleye bakın. Türkiye Türkçesi dolaşmak, endişelenmek, sıkıntı çekmek vb. Yanlış benzetme yoluyla kelimelerden türetilen Yeni Türkçe bir kelimedir.